Otwarcie lokalu, w którym podawana jest żywność to odważna decyzja. Aby prowadzić własny biznes, musimy spełnić szereg formalności, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Wydawać się może, że jest to skomplikowane, jednak w rzeczywistości tak nie jest. Ważny jest odpowiedni pomysł. Lodziarnia to świetny pomysł na sezonowy biznes. Kluczowe jest jednak, aby postawić na profesjonalne rozwiązania, w tym sprzęt od sprawdzonego dostawcy. Maszyna do lodów włoskich będzie dobrym rozwiązaniem do Twojej lodziarni.
Jak otworzyć lodziarnię? Spełnienie wymagań
Przede wszystkim musimy mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą. Wiąże się to z zatrudnieniem odpowiedniej osoby do obsługi kadrowo-księgowej, jednak to możemy zlecić zewnętrznej firmie. Obowiązkiem jest również posiadanie kasy fiskalnej, której oczekuje od nas Urząd Skarbowy. Kolejnym ważnym elementem jest pozyskanie lokalu. Bez względu na to, czy jest to foodtruck, czy kilkusetmetrowe pomieszczenie w centrum miasta, musi być odpowiedni projekt. Spełnienie tych wymagań skontroluje urzędnik z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, czyli Sanepidu. W kolejnej kontroli, po dostosowaniu lokalu do wymogów, pozostaje weryfikacja Sanepidu pod kątem wymagań sanitarnych. Automat do lodów włoskich musi posiadać dokumenty, które dopuszczają go do kontaktu z żywnością. Urzędnicy z pewnością to skontrolują.
Wybór sprzętu. Co powinno znaleźć się w lodziarni?
Największą inwestycją będzie zakup sprzętu do produkcji lodów. Decydując się na maszynę do lodów włoskich, zwróćmy uwagę na jej parametry. Głównym wskaźnikiem jest wydajność, która określona jest litrach/godzinę. Przyjmuje się, że z 1 litra masy lodowej, możemy przygotować 10 lodów. W zależności od planowanej porcji, wskaźnik ten może ulec zmianom. Urządzenia dostępne na: https://gastrosklep.pl/automaty-do-lodow-wloskich mają wydajność od 16 do nawet 80 litrów lodów na godzinę. Dobór automatu do włoskich lodów zależ w większości od planowanej sprzedaż. Najmniejsze urządzenie RQ16ERLW, Resto Quality sprawdzi się w miejscach o niskim natężeniu ruchu. Może być uzupełnieniem pozostałej oferty gastronomicznej. Gdy planujemy sprzedaż na dużo wyższym poziomie, otwierając lodziarnię w okresie letnim nad morzem lub miejscu obleganym przez turystów, warto zainteresować się urządzeniem AP ice-cream 3250AW, AP Polska, które jest najbardziej wydajnym produktem w GastroSklepie.
Ważnym parametrem jest również sposób chłodzenia. Wszystkie urządzenia, które są chłodzone przy pomocy wbudowanego agregatu, wytwarzają dużą ilość ciepła. W przypadku ustawienia maszyny w miejscu nasłonecznionym jej wydajność drastycznie spada. Układy chłodzone powietrzem są mniej wydajne, jednak pozwalają na ustawienie ich także w miejscu, gdzie nie jest dostępna bieżąca woda, np. w foodtrucku. Te chłodzone wodą mogą być umiejscowione również w pełny słońcu przy zachowaniu pełnej wydajności. Woda doskonale odprowadza wygenerowane, zbędne ciepło podnosząc tym samym wydajność. Używanie płynu do chłodzenia wpływa na mniejsze zużycie prądu oraz większą opłacalność całego biznesu. Wiele maszyn do lodów włoskich posiada oba systemy chłodzenia, co sprawia, że możemy ją wykorzystać według własnego zapotrzebowania w danym momencie.
Jeżeli zastanawiamy się, jak otworzyć lodziarnię, powinniśmy również pamiętać o szeregu innego wyposażenia, które jest niezbędne do prowadzenia biznesu. Pojemniki, deski do krojenia, regały. To wszystko powinno zostać przez nas ujęte w kosztorysie, aby nasz interes wystartował błyskawicznie.
Zespół, czyli klucz do sukcesu
Równolegle do czynności formalnych powinniśmy prowadzić rekrutację załogi. Obsługa stanowi klucz do sukcesu każdego biznesu gastronomicznego. Bez względu na to, czy zatrudnimy pracowników sezonowych, czy do stałej współpracy, nie powinniśmy ignorować rozmów kwalifikacyjnych. To od zaangażowania i uczciwości naszego zespołu zależy, jak dochodowy będzie nasz biznes.